Kumaş Üretimi

 İplik birçok kısa lifin eğirme denilen bir işlemle bir arada bükülmesiyle oluşur. Dokuma işlemi sırasında, dokuma tezgâhı adı verilen bir araçta iki ya da daha fazla iplik bir arada dokunulduğunda belli uzunlukta bir kumaş ortaya çıkar tek ve kesintisiz bir iplik kumaş haline getirildiğinde bu işleme özgü denir. Saniyede örme işlemi de makinelerde yapılır.

Dantel yapmak için iplikler birbirine geçirilir ve bükülür. Keçe yapımı ise farklıdır. Çünkü bunda örme ya da dokuma işlemleri uygulanmaz. Keçe yapmak için sıcak nemli yün başka cins iplikle dövülür. “kesme kadife”ye yumuşaklığı veren, uçları kesilmiş iplik ucu tutamlarıdır. Öte yandan “bukle kadife” dokuma kumaş olmasına karşın kesilmez, yumuşaklığını yün, pamuk ve sentetik liflerin uzun bırakılmış ilmeklerinden alır. Liflerin hazırlanması bir dizi işlemi içerir. Pamuk elde etmek için şu işlemler uygulanır. Çırçır makinesinde lifleri çekirdeklerden fırçalayarak ayırmak; lifleri döverek açmak; merdane veya perdah silindirinden geçirerek yassıltmak ve döverek tüylü bir kitle haline getirmek. Bu işlemlerin tümü artık makinelerle yapılmaktadır.

Pamuk lifleri daha sonra bir tarama makinesiyle düzeltilir ve aynı makinede gevşek bir ip haline getirilir. Yüksek kaliteli iplik yapımında sadece uzun lifler kullanılır. Bunun için bir dizi iğne ile tutturulmuş lifler bir makinede birleştirilir. Bu lif yumakları daha sonra bir dizi lastik merdaneden çekilir. Her merdane çifti bir öncekinden daha hızla döndüğü için lifler uzar ve yarı bükülmüş iplik meydana gelir. Ardından bu ipliği eğirme işlemine geçilir. Yünün kir ve yağdan arındırılması için deterjanla yıkanması gerekir. İnce kamgarn iplik elde etmek için yalnızca bir tarama işlemiyle ayrılan daha uzun lifler kullanılır. Emdirme, keten liflerinin yumuşatılmak için suda çürütüldüğü işlemin adıdır. İpek ise ipek böceğinin kozasından çıkar ve kozanın liflerini bir arada tutan yapışkan maddenin temizlenmesi için sabun ve deterjanla özel bir işlemden geçirilmesi gerekir.

Keten ipliği ise kelebekli iplik makinesinde sarılır. Bu makinenin ters U biçimindeki kelebeği iğe monte edilmiştir. Her iplik bu kelebeğin içinden geçerek bobine sarılır. Kelebek bobinin çevresinde dönerek ipliği büker. Dokumacılıkta iki iplik kullanılır: çözgü ve atkı. Çözgü tezgâha uzunlamasına gerilen ipliğe verilen addır. Çözgüler tezgaha sıkıca gerilir ve sırayla iki yana açılır. Atkılar (yani enlemesine iplikler) ise, bağlı oldukları bir mekik aracılığıyla enlenmesine geçirilir. Ardından çözgü aralığı kapanır ve atkı ipliği dokuma tarağıyla bir önceki atkının arkasına itilir. Atkı iplikleri çözgü arasından çok hızlı bir mekik tarafından dokuma çabuk olur. Kumaş kenarlar, ya ipliği iki kat kalınlaştırarak yada daha sağlam atkı ipliği kullanarak kuvvetlendirilir. Bu yan, kumaş kenarı olarak bilinir.

Kumaşın, özellikle pamuğun parlaklığını artırmak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlar arasında kumaşın havını alma ve sodyum hidroksitle merserize yapma sayılabilir. Yün kumaşların çekmemesi için liflerin kimyasal işlemden geçirilmesi gerekir. Bir başka son işlem de kumaşı buruşmaya karşı dayanıklı hale getirmektir. Ancak sentetik kumaşların çoğunun zaten gerekir. Ateşe, suya ve güveye karşı dayanıklı hale getirme işlemleri de yaygın olarak uygulanan son işlemlerdir.

İndirim, duyuru ve kampanyalardan haberdar ol.

WhatsApp
Hemen Ara